Historien

Historien, så här började det  text: Lennart Måssebäck

1986 samlades några nordiska (främst norska) familjer ute i Torreta 3 hos familjen Sjunnesson eftersom de alla hade ett förflutet inom körsång och funderade på om man kunde bilda en kör av nordbor i Torrevieja-området. Inga Wallgren, i Torre Almendros, upplät senare sitt hem för övningarna under denna tid. Övningarna skedde på onsdagar och Inga stod för kaffet medan körens medlemmar turades om att ta med kaffebröd.


Körens första dirigent hette Kåge Jerlander (före detta operasångare) som ledde ett 10-tal sångare, men han efterträddes redan efter något år av Ingalill Rubensson. (Från denna tid finns en anteckning om att kören övade på Hotell Madrid i Torrevieja.) Ingalill, å andra sidan, kom att vara körens dirigent i mer än 10 år. Ingalill hade en gedigen sångutbildning och hade sjungit med Set Svanholm i Sveriges Radio men på tillfrågan om hon ville vidare på Operaskolan svarade Ingalill nej! Under dessa tidiga år var kören helt fristående även om tankar fanns att ansluta den till Club Nordico.


”Det går lättare att sjunga om man är glad, men man blir också glad av att sjunga” Ingalill Rubensson.

Våren 1988 hade kören sitt första årsmöte och Inga Wallgren valdes till Körens första ordförande.
Jag har bara funnit få noteringar från tiden mellan 1986 och 1995 mer än att man kom att öva i Club Nordicos lokaler i centrala Torrevieja från 1992. Kören hade då ett 30-tal medlemmar och det var vad lokalerna kunde klara pga. utrymmet. Konserter genfördes årligen, bl.a. en med den finska Esbo-kören 1995 samt två konserter med Per Waldheim. Man sjöng också i Svenska Kyrkan i Mil Palmeras och San Luis på gudstjänster. Under denna tid anges namnet på kören som ”Kör Nordico”. Ingalill Rubensson var alltjämt en mycket uppskattad ledare av kören.

Vi tror att Ingalill slutade 1995 och efter henne kom Harriet ? ett kort tag för att efterträdas av Lars Dahl. Lars ledde också en manskör i Trollhättan och kom att bli en uppskattad ledare under några år. Kantorn Elisabeth Granlund kom att efterträda Lars i början av 2000-talet. Elisabeth kom från övre Norrland och hade arbetat i Svenska Kyrkan i Umeå (?) och tillträdde också funktionen som kantor i Svenska Kyrkan i Torrevieja. Under denna tid var kören fast knuten till Club Nordico och kom då att kallas Coro Nordico. Flytten till Svenska Kyrkan som övningslokal skedde år 2010 samtidigt som Yvonne Liss, då ledare för Armonia Noruega kom med i kören som alt.


2012 avgick Elisabeth som dirigent och Yvonne tillträdde. Yvonne är utbildad på Musikhögskolan i komposition och dirigering och kom med tiden att bli en mycket krävande men älskad dirigent. Hon fungerade samtidigt även som kantor i Svenska Kyrkan på Costa Blanca. Körens rykte steg med våra framgångar och kvalitet vilket gjorde att vi i slutet av detta årtionde hade över 60 medlemmar. Tillasammans med Yvonne har vi också haft glädjen att få Hans-Lennart Raask som ackompanjatör och inspiration. Hans-Lennart har själv körer i Sverige och samarbetar med oss i Spanien. En fantastisk combo: Yvonne och Hans-Lennart!

Vår årliga höstkonsert i Palacio de la Musica var under många år en stor framgång och fyllde lokalens 226 platser till fullo. Tanken kom då att försöka dubblera denna konsert i en annan lokal där vi kunde ta inträde. Torrevieja kommun är annars en mycket positiv kommun om man vill ordna konserter. De lånar ut lokal, utrustning i form av stolar samt enklare högtalari, utan kostnad, men man får då inte ta entré- avgift. Detta löste vi genom att arrangera ett lotteri där lotterna även gällde som entré-avgift. Naturligtvis avgick kostnader för priser och något gott i mellanakten men vår kassa växte!

2015, i oktober fick vi besök av Veteranorkestern i Jämtland/Östersund. Walter Granlund, som är orkesterns ledare och bor i Mil Palmeras, hade tillsammans med oss, under våren diskuterat med kommunerna i Torrevieja och Pilar de la Horadada om ett par gemensamma konserter. En hölls på Plazan i Mil Palmeras och en i Carmen del Virgen i Torrevieja. Båda konserterna var stora framgångar och i orkestern fanns delar av Bröderna Lindqvist. Viggen gjorde stor succé och Folke Lindqvist (som skrivit texten!) berättade att de spelat Viggen cirka14 000 gånger genom åren. Båda konserterna hade cirka 250 åhörare men vi fick inte ta inträde så vi tog utträde med insamling i hattar, som gav sammanlagt 1100 €, som delades mellan orkestern och oss.


Under 2000-talet har kören gjort några uppskattade resor.
I Madrid (med buss) sjöng vi på Svenska Ambassaden för ett 50 utlandssvenskar i maj 2013. Samt på en restaurang där servitörerna sjöng opera!
På Mallorca (med flyg) sjöng vi i Svenska Kyrkan i Palma de Mallorca samt i Domen i Valldemosa 2014.
Vi besökte Fuengirola och Svenska Kyrkan i mars 2016 med buss. På vägen dit turistade vi i Granada och på hemvägen i Nerja. Alla mycket uppskattade resor för medlemmar och respektive. Vid Solgården strax utanför Benidorm har vi sjungit för norska pensionärer och ska dit igen hösten 2019.

30-ÅRS JUBILEUM 2017 

2017 firade kören sitt 30-års jubileum med två konserter i Torrevieja och i Mil Palmeras.
Bilderna är från “Vita kyrkan” i Mil Palmeras.

Till dessa hade kören fått, som gåva, av Lisa Skoglund och Kennet Boa Eriksson, en bättre ljudanläggning med flera mickar och bra högtalare. Under 2019 var körens ekonomi så god att vi satsade på 4 körmikrofoner och bättre kablage för framtiden.